Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken en betekent het opnieuw tot leven brengen van bloemen en planten in een schikking, waarbij   de seizoenen en feesten een belangrijke rol spelen.  De eerste schikkingen werden in de 16e eeuw ontwikkeld als altaarstukken in de tempel, later werd deze vorm van kunst ook thuis beoefend en in de zogenaamde Tokonoma geplaatst, een nis in de woonkamer. Ontstaan vanuit het Boeddhisme, werd Ikebana in de eeuwen erna steeds meer beoefend als artistieke expressie.
Lijn, vorm en kleur van het natuurlijke materiaal worden samen met de vaas of schaal een arrangement. In tegenstelling tot het westers bloemschikken, wordt er een minimum aan materiaal gebruikt en straalt de schikking rust uit. Balans in asymmetrie. 


Een Ikebana-expositie in Groningen was een eyeopener voor me. Deze vorm van kunst voelde als een thuiskomen en ik begaf me  op  de weg der bloemen, Kado geheten in het Japans.  Een weg die begon met een opleiding Ikebana, gevolgd  in de traditie van de Ikenoboschool. Verschillende certificaten en diploma’s verplichten tot bijscholing van nieuwe ontwikkelingen en technieken  in deze vorm van bloemschikkunst.
 

Ikenobo Ikebana kent drie vormen of stijlen.

Rikka
Dit is de oudste vorm van Ikebana en symbool van het landschap. Hiermee dient rekening te worden gehouden met de opbouw van de schikking. We kennen in deze stijl de traditionele Rikka, de zogenaamde Rikka Shofutai en de moderne uitvoering, de Rikka Shimputai.

Shoka
Deze stijl is ontwikkeld in de 17e eeuw en bedoeld als symbool van aarde, mens en hemel. Bij de opbouw van een shoka, kijken we hoe het materiaal  groeit in de natuur en gebruiken het op dezelfde manier in de schikking.  Ook hier kennen we de traditionele Shoka, de Shoka Shofutai en de moderne, de Shoka Shimputai.

Jiyuka
Jiyuka betekent vrije schikking.  Hierbij kunnen we het plantenmateriaal op een natuurlijke manier gebruiken, maar we kunnen het materiaal ook op een zodanige wijze plaatsen dat de schikking  een gestileerde of design uitstraling heeft. Jiyuka kan geschikt worden in elke vorm van schaal of vaas.